Regionální výrobky

Objevte krajové speciality, pochopte krajinu skrze chutě, vůně, obrazy a slova! Městečko Pecka patří k nejmalebnějším místům Podkrkonoší, které bylo vždy krajinou inspirativní. Projevuje se to i v šikovnosti a tvořivosti zdejších lidí. web
Pecky z Pecky
S dobrým nápadem přišel v roce 2011 Hynek Kalista z Pecky. Jeho rodinná firma Kredum vyrábí z ovocných pecek šperky, mýdla, masážní polštářky a různé další upomínkové předměty. Kromě toho se věnuje také uměleckému kovářství se zaměřením na výrobu snubních prstenů z damasteel oceli.

Novopacké pivo
Připravuje se tradičním způsobem a s využitím ječmene pěstovaného přímo v nedalekém Studenci. Pivovar byl založen v roce 1871 a funguje nepřetržitě dodnes. Od začátku své existence se zaměřuje z větší části na export - novopacké pivo tak dostanete na Slovensku, v Německu, v Polsku, ale také v Izraeli, Spojených státech, Kanadě nebo Číně. V naší nabídce najdete desítku Brouček, jedenáctku Kryštof, třináctku Podkrkonošský speciál a také nealkoholický Motobrouk.
Rozhodně je to pivo, které stojí za to ochutnat!

Miletínské modlitbičky
Oblíbená perníková dobrůtka se stopadesátiletou tradicí. Recepturu kombinující medový perník, ořechovou náplň a cukrovou polevu vymyslel miletínský cukrář Josef Erben. Perník, s půlkou mandle jako ozdobou připomíná malou modlitební knížku - a opravdu: Josefa Erbena inspirovaly právě modlitební knížky, které si nosily miletínské ženy do kostela na nedělní mši. Erbenovy miletínské modlitbičky ochutnal a chválil například prezident Masaryk nebo básník Jaroslav Seifert. Mimochodem cukrář Erben byl blízkým příbuzným slavného miletínského rodáka Karla Jaromíra Erbena.

Hořické trubičky
Původ této zvláštní (a navíc nízkokalorické) pochoutky se datuje do roku 1812, kdy prý recept sdělil své ošetřovatelce paní Líčkové raněný kuchař Napoleona Bonaparta, jehož armáda táhla přes Hořice po porážce z Ruska. Paní Líčková začala trubičky vyrábět nejprve pro přátele, poptávka po nich ale rychle rostla. Karel Kofránek, který se do rodiny přiženil, recepturu i výrobu zdokonalil, dokonce na pečení oplatek vynalezl a nechal si patentovat speciální pánev. Už koncem 19. století byla výroba hořických trubiček komerční, vyvážely se do celého světa. A tak je tomu i dnes.

Rýdlovy makové preclíky
Výborné slané preclíky se vyrábějí ručně podle původní receptury, jsou sypané solí a mákem. Pekař Josef Rýdl z Lázní Bělohrad, který je peče ve dvou variantách - klasické a celozrnné, si nejen díky nim získal věhlas v širokém okolí.