Státní vyznamenání Litvy šéfredaktorce našeho nakladatelství!

Ve středu 16. února 2022, při příležitosti Dne obnovení litevského státu a udělování státních vyznamenání v Bílém sále prezidentského paláce ve Vilniusu,  předal prezident Litevské republiky Gitanas Nauseda rytířský kříž Řádu Za zásluhy Litvě také lituanistce Věře Kociánové. Oceněna byla její překladatelská a nakladatelská práce a soustavná snaha o propagaci litevské literatury v České republice.

 

 

 

 

 

Věra Kociánová je od roku 1990 teprve osmou Češkou vyznamenou litevským rytířským křížem Za zásluhy.  Dalšími osobnostmi byli například překladatelka Alena Vlčková (1996), univerzitní profesor, baltista Radegast Parolek (1996), lituanista a letonista Pavel Štoll (2001) či dramaturg brněnské filharmonie Vítězslav Mikeš (2018). 
 Věra Kociánová v posledních letech českým čtenářům svými překlady zprostředkovala například díla Jurgise Kunčinase, Alvydase Šlepikase,  Kestutise Navakase… Některá z nich vydala v nakladatelství Venkovské dílo, které založila v městečku Pecka v roce 2014. Nakladatelství se jako jediné v České republice už od svého vzniku programově zaměřuje na vydávání litevské (a šíře pobaltské) literatury. Krom výše zmíněných v něm dále vyšly např. Litevské pohádky či výbor poezie významného litevského básníka a disidenta Tomase Venclovy.
Udělení státního vyznamenání Věře Kociánové je velkou poctou nejen pro naše nakladatelství, ale i významným oceněním současných česko-litevských kulturních vztahů.